SOS Hilversum

Bedreigde panden

NAARDERSTRAAT -  Euro-pand en Dienst Reiniging
Twee panden met een bijzondere historie staan prominent op de sloopnominatie. Volgens gegevens van het Streekarchief Gooi en Vechtstreek is het gebouw, waarin de huidige Euro-bisocoop is gevestigd, in 1912 neergezet als autoshowroom. naarHiervan bestaan schitterende foto’s. Een aantal jaren later (vanaf 1919) maakte de Nederlandse Seintoestellen Fabriek (NSF) er een fabriekshal van. Dit in afwachting van de verhuizing naar de Jan van der Heijdenstraat.
Dat werd uiteindelijk het begin van Hilversum als Mediastad.
Vanaf 1924 - de radio kreeg voet aan de grond – staat het gebouw bekend als Trianon: voor theater en feesten. De oude voorgevel, met een lichte ronding in het dak, wordt in de loop der jaren een aantal keer aangepast en verdwijnt in 1972 als 6e gevel volledig wordt vernieuwd.
Er gaan verhalen dat heel veel van het oorspronkelijke gebouw – de wieg van de omroep – nog in het huidige gebouw aanwezig is.

Naast de Eurobioscoop staat de voormalige werf van de Dienst Reiniging. Door de functie, indeling en ligging heeft het pand naast het marktterrein een bijzonder karakter. Met het verdwijnen van deze resterend oude panden zal het intieme pleinkarakter aan de Naarderstraat voor altijd verdwijnen.

 

 

reiniging

 

KAPELSTRAAT
Bekend van zwembad en Politiebureau. Zijstraat tussen Koningsstraat en Langestraat.
Daar stond een aardig 'hollands' huisje. kapelstraat
Gebouwd rond 1900, maar opgetrokken in een renaissance-tijd.
Het was uniek in zijn soort. Het pand heeft van de gemeente niet de erkenning gekregen die het verdiende en is kortgeleden aan sloop ten onder gegaan.
Opnieuw een verschraling van het toch al gehavende straatbeeld van Hilversum.

(foto links: Kapelstraat, foto Leonie Sasias)

VAARTWEG 109
Deze prachtige villa - onderaan de Vaartweg - valt onder het beschermd stadsgezicht.
Het gebouw is in 1895 ontworpen door architect J. de Groot. De flankerende panden zijn gemeentelijke monumenten. Maar nummer 109 helaas niet. Na decennia uitwonen door Zadelhoff Veilingen kon de eigenaar het niet voor de gewenste pecunia kwijt. Het slechte beheer wordt door de gemeente beloond en gecompenseerd met het verlenen van een bouwvergunning voor nieuwbouwappartementen.
De vernietiging van dit monumentale pand doorbreekt het zogenoemde 'ensemble' van het trio waardevoller panden en betekent een verdere afwaardering van de statige Vaartweg.